DAG 2 –  Det starka samhällets renässans

När detta skrivs är jag tillbaka på hotellrummet för att göra mig klar inför kvällens kongressfest. Efter en helt fantastisk dag som gett mig och alla andra i salen massvis av energi och tro på vad vår organisation kan göra framöver. Dagen började med SSUs seminarie ”Leva eller Dö” som fokuserade på hur partiet kan möta framtiden och hur vi som parti organiserar oss för att bli relevanta i människors vardag. En bra panel med till exempel Philip Botström Lena Rådström Baastad och Tobias Baudin fortsatte diskutera dessa frågor, den går även att se i efterhand på SSUs facebook-sida.

Sedan började dagen i kongressalen med tal av partiordförande Stefan Löfven. Ett bra och tydligt tal med speciellt fokus på bildningens roll i rörelsen. Där han satte fokus på att bildning är en fråga om makt. Där vi som parti ofta väljer att beskriva välfärdsstatens framväxt i termer om rikedom men där han menade på att det bildande genombrottet kanske är det viktigaste. För mig som är född på 90-talet ger det insikt kring hur många dörrar som öppnats genom bildning, att på 50-talet var det lika många unga som fick gå i gymnasiet, som vi idag har unga som är forskarstuderande. Det sätter saker i perspektiv. För kunskap är makt och vi socialdemokrater kommer aldrig glömma att den makten ska delas av alla. Där bildningen är en del av hela livet, så glöm inte att gå på kurser och cirklar, släpp aldrig nyfikenheten och hungern att få ny kunskap.  Speciellt viktigt är det att vi mobiliserar och står starka i tider falsk propaganda och av politisk och religiös extremism.

Talet kan sammanfattas i följande stycke från talet:
”Vi har en annan lösning. Vi behöver göra det kommande decenniet till det starka samhällets renässans. Där vi inte lämnar utvecklingen åt marknaden, eller ödet, utan visar att vi faktiskt kan ta kontroll över det som kan verka okontrollerbart, om vi gör det tillsammans. Där kollektivets gemensamma kraft, ligger till grund för varje människas frihet. Det är vårt val: Vi erbjuder inte ett större hat – utan en starkare gemenskap!

Dagen fortsatte sedan med bra och viktiga debatter under kongressen. För mig som sitter på läktaren måste jag bara uttrycka min beundran och respekt för våra ombud på kongresser. Vilket jobb dom gör, det är långa och slitsamma dagar, men de lyckas hålla humör och fokus uppe. Bra jobbat Jan, Anna och Elin! Nu väntar snart alltså kongressfesten.

Vi hörs imorgon.

Signerat
Mickey Magnusson

facebook Twitter Email