BOMMERSVIKSAKADEMIN – ANDRA HELGEN

Så var det tid för oss att återigen åka upp till det fantastiska Bommersvik. Vi kunde åka dit och med stolthet sträcka på oss lite extra efter förra helgens valresultat i folkomröstningen kring Öresundskraft. Framförallt var det extra roligt att återigen få träffa alla de nya vänner från hela landet som vi skaffade under förra helgen. Denna helgen på Bommersviksakademin var det tid för en djupdykning i den svenska modellen. Vilket innebar att ett spännande, intensivt och lärorikt schema stod framför oss.

DAG 1
Alltid lika trevliga och glädjespridande Ellinor Eriksson inledde med ett pass kring grupputveckling. Vi fick nyttiga verktyg och tips kring hur grupper går åt samma håll. Något vi verkligen har nytta av, både i utbildningen men också att ta hem för att fortsätta utveckla det politiska arbetet i Helsingborg. Ett av de viktigaste medskicken var att fokusera på kommunikationen, att skapa gemensamma tankemodeller och att ha ett positivt klimat.

Sedan blev det ett pass som leddes av finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Det var spännande föredrag med fokus på vår ekonomiska politik, den svenska modellen och vilka utmaningar vi står framför. Fredrik fokuserade framförallt på att den svenska modellen är synonymt med effektiv ekonomisk politik och vikten av en generell välfärd med hög kvalitet för alla. Karl-Petter gav oss en djupare inblick i LO:s arbete och parternas roll på arbetsmarknaden och hur deras roll ser ut idag och framöver. Kvällen spenderades sedan med att våra två grupper var ansvariga för aktiviteterna och givetvis blev det quiz-frågor kring Öresundskraftsvalet.

DAG 2
Lördagen började med Eva Nordmark som höll ett väldigt intressant och spännande föredrag kring synen på ledarskap, om hur vi inom rörelsen måste fokusera på att göra varandra bra och växa med varandra. Det blev sedan en dragning av arbetsmarknadspolitiken och de prioriteringar som hon ser framför sig. Till exempel en arbetslöshetsförsäkring som fungerar i en ny tid, möjligheten till omställning och utbildning och parternas viktiga ställning. Hon lade ut sin mer av sin vision för framtiden, med en politik som tar till vara på allas kunskap och talang. Där vår roll blir allt viktigare i ett politiskt klimat när politiken blir allt mer kortsiktig.

Det andra passet höll Anders L Johansson och Agneta Stark i med fokus på hur Sverige kunde gå från ett av de fattigaste länderna i Europa på 30-talet, till det främsta välfärdslandet några decennier senare. Sedan blev det ett intressant och nyttigt pass kring hur det står till med jämställdheten i landet och vad vi behöver göra för att komma till ordning med utmaningar kring framtida pensioner, lönegap och brottsstatistik.

DAG 3

Söndagen var en dag med tydligt fackligt fokus. En väldigt intressant paneldebatt mellan representanter från förbundsledningen i IF Metall, Kommunal, Elektrikerna och Handels gav spännande insyn i pågående diskussioner kring arbetsrätt och avtalsrörelse. Fokuset låg också på vad facket behöver göra för att klara sig in i framtiden och hur vi vänder trenden med färre medlemmar. Allt från värvning, organisering, LAS, omställning, A-kassa, samordning disktuerades och blev till en intensiv, uppriktig och ärlig debatt. Det som stod klart är hur viktig den facklig-politiska samverkan är. Budskapen från facken till politiken var bland annat:

  • Fokusera på arbetsplatsen, se värdet av fackliga medlemmar som pratar politik på arbetsplatserna.
  • Börja i tid att bygga möjligheter för samverkan och inte bara inför val.
  • Öka jämlikheten i samhället och visa på hur vår politik gynnar arbetarna. Detta är något som man anser både parti och fack misslyckats med senaste åren.

Nu sitter vi återigen på tåget hemåt mot Helsingborg. Ännu en spännande helg är över. Vi är fyllda med spännande tankar och idéer. Fyllda med glädje och optimism kring allt det engagemang som finns runt om i vårt land. Året 2020 kunde inte ha börjat bättre. Nu jobbar vi vidare! // Mickey & Elin

facebook Twitter Email